Hva er et kredittkort?

Mange spør seg kanskje om hva et kredittkort er. Skal man forklare enkelt hva et kredittkort er, så er det en betalingsløsning som gjør at du kan betale senere. Det er som oftest et kredittkortselskap eller en bank som låner deg penger når du handler med et kredittkort. Et kredittkort blir brukt til å kjøpe varer og tjenester på kreditt. Å handle på kreditt vil si at du låner penger med kredittkorttilbyderen. Skulle lønningskontoen være tom en dag, kan du benytte et kredittkort, og betale tilbake når du har fått penger inn på konto.

Å handle på avbetaling er når man bruker et kredittkort til å tilbakebetale pengene man skylder over en viss periode. For eksempel kan man handle inn en TV for 6000 kroner, og utsette betalingen i 6 måneder. Det er forskjellig hvor lenge man kan utsette betalingen fra kredittkort til kredittkort. Det er ikke uvanlig at man kan låne penger fra kredittkortselskapet i lang tid, men da påløper renteutgifter. Renteutgiftene kan variere mye etter hvilket kredittkort du velger.

Når du kjøper en vare eller en tjeneste fra en forretning, så er det kredittkorttilbyderen som har ansvaret for å betale den butikken eller bedriften du har handlet hos. Du må gjøre opp med det selskapet som har utstedt kredittkort til deg. Det er vanlig at man får regning en gang i måneden, men man kan ofte velge selv hvor ofte man skal motta regning i posten eller på mail. Om en bedrift skulle levere en tjeneste eller vare, men ikke gjør det, er det selskapet som har utstedt ditt kredittkort som er ansvarlig for å dekke tapet.

Når man inngår en avtale med et selskap som tilbyr kredittkort, så må man ofte skrive under på vilkår som omhandler den maksimale kredittrammen på kortet, betingelser for tilbakebetaling og renter. Når man skal velge kredittkort, så er den effektive renten viktig for mange.

Historie om kredittkort

Kredittkort har en lengre historie enn det mange kanskje tror. Å betale med kredittkort ble beskrevet for første gang allerede i 1887  av forfatteren Edward Bellamy. Et kredittkort ble for første gang tatt i bruk på 1920-tallet, og da for folk som kjøpte bensin. Datidas kredittkort var langt i fra en plastbrikke, slik som vi har i dag. Western Union begynte med kredittkort allerede i 1921. Noen av kredittkortene ble printet på papir, og da sier det seg selv at kredittkortene ikke var så vanskelig å kopiere.

Charga-plate

I 1928 ble det utviklet et kredittkort som ble kalt for Charga-plate. Dette var et kredittkort som var lagd av metall, og ble brukt fra rundt 1930 til slutten av 1950-tallet. Disse metallkredittkortene lignet litt på dagens kredittkort, for det var inngravert kundens navn, by og stat. Det var en liten papirbit på kredittkortet for at man skulle kunne skrive på signatur. Å handle på kreditt har altså eksistert i lang tid!

Første moderne kredittkort: 1950-tallet

Det første moderne kredittkortet kom på 1950-tallet med Diners Club sitt kredittkort. Mange husker kanskje at dette var populært i Norge for noen år tilbake. Diners Club kunne man i USA bruke på flere ulike detaljhandler.

1980-tallet: Magnetstripe

Magnetstripen kom på 1980-tallet, og revolusjonerte kredittkort-industrien. Det åpnet seg opp for flere muligheter for butikker og betalingssteder.

1990-tallet: EMV-chipper

På 1990-tallet kom EMV-chipper. Dette gjorde teknologien enda sikrere.

Mobilbetaling

Det siste innen kredittkort er at man betaler med mobiltelefonen. Her har det kommet flere aktører til, og mulighetene for mobilbetaling har nok ikke stoppet opp. Etter hvert skal man ikke se bort i fra at man også kan betale med smartklokken sin.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back To Top