For 100 norske kroner fikk du 92,3 svenske kroner den 15.03.19 . For en god del år tilbake var norskekronen sterkere, og da var det mer lønnsomt å handle hos våre svenske venner i øst.
Nordmenn har blitt vant til å reise til Sverige for å handle flesk, tobakk og drikkevarer. Dette er en vane som kan være vanskelig å snu. Er egentlig utvalget i Sverige så mye bedre enn i Norge? Hvor mye sparer man egentlig på å kjøre bil til Sverige og tilbake? Utvalget i Sverige er kanskje noe større enn i Norge, men om flere hadde handlet i Norge skulle en ikke sett bort fra at utvalget i butikkene ble bedre.
Sammenligner man 10-15 år tilbake, så har butikkene i Norge utviklet seg ganske mye. Det du fikk på din lokale Rimi eller Spar-butikk for 15 år siden var et mindre utvalg av varer, og ikke like mye importvarer. Søtpotet, asparges, persimon og andre matvarer var for eksempel mye vanskeligere å oppdrive da. I din lokale Kiwi-butikk kan du finne disse varene nå. Ostediskene har også utviklet seg mye, og her har Bunnpris vært en pådriver for flere utenlandske oster.
Skal du likevel reise til Sverige på svenskehandel av ulike årsaker, som for eksempel at utvalget er bedre på glutenfritt, så kan kredittkort gi deg bonus og andre fordeler. Sjekk opp om ditt kredittkort gir deg fordeler eller om det gjelder bare i Norge. Har du feriehus eller hytte i Sverige, så kan du vurdere å skaffe deg et svensk kredittkort gjennom en svensk finansinstitusjon. Sett deg godt inn i hvilke fordeler og ulemper det er med de ulike kredittkortene. Husk for all del å betale tilbake innen betalingsfristen. Da slipper du å betale høye rentesummer.
Dersom du vet at du ikke klarer å betale tilbake svenskehandelsturen, så må du vurdere om det er andre skritt du bør foreta deg for å forbedre din økonomiske situasjon.
Ser man på hvordan den norske kronen har utviklet seg, så skrev vi en artikkel om dette tilbake til 2016. Da var kursen 0,927, altså ikke den store forandringen.