Kredittkort

Kredittkortsvindel i terminaler og banker

En har gjennom tidene sett at det har forekommet svindel mot eiere av kredittkort både i Norge og i andre land rundt om i verden. Men hvordan beskytter man seg best mulig mot svindel i terminaler og minibanker? Det åpenbare tipset er selvfølgelig at man bør skjule pin-koden når man taster den inn, den har du sikkert hørt mange ganger fra før av.

Forekommer skimming i Norge?

Skimming forekommer i Norge, det har man gjennom media sett flere eksempler på. Nå har det seg slik at dersom man blir utsatt for skimming, så er det utstederen av kortet som dekker dette. Gjeldende regler i Norge er strenge på dette, og i alle tilfeller må bankene dekke tapet ditt, med mindre du har opptredd uaktsomt. Vi anbefaler ingen å oppbevare koden til kredittkortet sammen med kortet i lommeboken. Da er det enkel sak for svindlerne å ta ut penger fra kortet ditt.

Bruk chip når du betaler med kredittkort

Flesteparten av skimmingsakene i Norge er gjennomført når det brukes magnetstripen. Denne stripen er langt i fra så sikker som chip, og man bør derfor alltid benytte chip når man betaler. Vær alltid litt skeptisk dersom du må gi fra deg kortet, og betjeningen går på bakrommet for eksempel. Selv om betjeningen benytter håndholdte terminaler, så krev at du skal få betale selv med chip. Det har i flere tilfeller vist seg at noen tvilsomme bedrifter har benyttet seg av håndholdte terminaler som kopierer kortet ditt.

En skal ikke se bort i fra at magnetstripen kommer til å bli faset ut i framtiden, og at chip vil være det enerådende på kortene. Slik som det er nå i dag, så er det ingen grunn til å benytte seg av magnetstripen. Dersom du merker at fakturaen fra kredittkortselskapet ikke stemmer, så bør du ta kontakt med utstederen så fort som overhodet mulig. Da gjelder det å få sperret kortet, og få tilsendt et nytt.

En skal ikke lenger tilbake enn august 2014 hvor 1500 bankkort ble kopiert. Metodene for skimming blir stadig mer avanserte, og dette er også noe bankene er mer oppmerksomme på. Det er likevel viktig å huske på at man får tilbake pengene fra utstederen av kortet dersom man skulle bli utsatt for skimming.

Felle i minibanken

En ny metode som har blitt benyttet er at tyvene setter opp en felle i minibanken. Dette betyr at pengene setter seg fast når du gjør et uttak i minibanken. Vær derfor obs på dette når du skal ta ut penger i minibanken.

I flere tilfeller har det også blitt benyttet falske deler på automatene. Falske fronter, som det også blir kalt, har vært utbredt på flere feriesteder i utlandet tidligere, men har nå også kommet til Norge. De er ikke lette å se, men river man tak i minibanken skal i praksis fronten falle av. Falske fronter benyttes blant annet for å få tak i pin-koden til kortet ditt, men også til å kopiere kredittkortet ditt.

Hvordan kan man best mulig beskytte seg mot kredittkortsvindel?

Det er ikke tvil om at kredittkortsvindel forekommer, og at det vil forekomme i framtiden. Den beste måten å beskytte seg mot kredittkortsvindel er å benytte seg av chip når man betaler samt se seg over skuldra. En bør også være oppmerksom på at man kan aldri gardere seg mot slik svindel, og at det er ingen krise om man blir utsatt for det. For bankene/kredittkortutstederne  har et ansvar, og må betale deg tilbake med mindre du har opptrådt uaktsomt.

Visa kredittkort

Kredittkortsvindel kan forekomme både med Visa kredittkort og Mastercard kredittkort. Begge de to typene kort har lik beskyttelse, så det har dermed ingenting å si om du benytter Visa eller Mastercard.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Back To Top